Pôvod Pstruha dúhového
Pstruh dúhový – Oncorhynchus mykiss pochádza zo Severnej Ameriky. Prvé ikry boli dovezené z Kalifornie do Nemecka už v roku 1881.
Odtiaľ ho chovatelia ďalej rozšírili aj na naše územie. Hovorilo sa mu preto aj pstruh kalifornský dúhový. Keďže rástol rýchlejšie ako pstruh potočný a bol odolnejší proti chorobám, vyššej teplote vody a do určitej miery aj znečisteniu, začal sa jeho chov čoraz viac rozširovať.
Ryby sa vykrmovali mletým a predvareným hovädzím, alebo konským mäsom z porážok, či bitúnkov. Tržné – tzv. stolové pstruhy boli veľmi obľúbené hlavne v kúpeľných mestách ako napríklad v Piešťanoch, v Trenčianskych Tepliciach a inde. Skutočný rozmach chovu pstruha dúhového nastal až v šesťdesiatych rokoch minulého storočia v súvislosti so stále širším uplatnením granulovaných kompletných kŕmnych zmesí. Začala sa tak nová etapa priemyslového chovu, kde sa vo veľkej miere využívala už aj mechanizácia pri kŕmení, triedení a neskôr aj pri jatočnom spracovaní pstruhov.
Jeho kladné vlastnosti nezostali bez povšimnutia ani u rybárskych hospodárov. Pstruh dúhový sa tak už od prvého dovozu začal uplatňovať nielen v podmienkach rybničných chovov, ale aj pri zarybňovaní voľných vôd. Tu sa výborne prejavila jeho vysoká prispôsobivosť novým podmienkam, minimálna vyberavosť v potrave a vysoká žravosť. Pstruh dúhový tak predstavoval spestrenie obsádky našich druhov rýb. Bol vysadený dokonca aj do Štrbského plesa, Vrbického plesa, či do Morského oka.
Zdroj: https://www.slovenskyrybar.sk/
Žiadne komentáre neboli uverejnené.